Už tretia generácia rodiny Vabcových pečie v Nitrici tradičný domáci chlieb a ďalšie pekárske výrobky. Presadili sa na dnešnú dobu netradične – bez reklamy, bez loga, bez webovej stránky aj bez akejkoľvek zmienky na sociálnych sieťach. Vďaka stabilnej spolupráci s COOP Jednota Prievidza majú čerstvý chlieb z Nitrice majú na stole ľudia z celého regiónu.

„COOP Jednota Prievidza nám dnes odoberá 85 percent tovaru. Spolupracujeme už 23 rokov a výborne vychádzame. Bez nich by sme živorili,“ konštatuje Jozef Vabec mladší bez okolkov. Zostali by malou dedinskou pekárňou alebo skončili ako mnohé iné, ktoré museli zatvoriť svoje prevádzky, lebo nedokázali konkurovať. „Nemáme ani ambíciu mať vlastnú predajňu. COOP Jednota Prievidza je v tomto pre nás ideálny partner. Doma v Nitrici predávame len raz do týždňa po tri hodiny, lebo si na to ľudia z okolia zvykli,“ približuje.

„Ponúkať potraviny, vyrobené v našom regióne, ľuďmi, ktorých prácu i produkty osobne poznáme, to je cesta, ktorá sa nám dlhodobo osvedčuje. Táto cesta spája nás, našich dodávateľov i zákazníkov férovými vzťahmi, prinášajúcimi prospech a stabilitu všetkým. Dobrý chlieb je dnes čoraz väčšou vzácnosťou a ja som úprimne hrdá, že na hornej Nitre sú stále ľudia, ktorí ho dokážu piecť a ktorí toto majstrovstvo prenášajú na ďalšiu generáciu. My sa sme radi súčasťou cesty, na ktorej sa táto špecialita, ktorú môžete nájsť len tu a nikde inde, dostane k spotrebiteľovi,“ hovorí Janka Madajová, predsedníčka predstavenstva COOP Jednota Prievidza.

Pekárske remeslo je alchýmia

Upiecť poctivý chlieb trvá najmenej 5 hodín. Prírodný kvás sa zarába poobede a chlieb sa začína rozvážať do predajní okolo polnoci. Rodinná receptúra na „obyčajný chlieb od Vabca“ pozostáva iba z piatich ingrediencií, nie je v nej žiadna chémia, urýchľovače ani farbivá. Zamiesi sa len ražná múka, voda, kvasnice a základ, čiže cesto z predchádzajúceho dňa. Poslednou prísadou je čas. Prirodzené kvasenie trvá aspoň 2 a pol hodiny. Potom sa do miesenia pridá zvyšná pšeničná múka, voda a soľ. Cesto sa následne delí, zagúľa a „štricľuje“, čiže ručne formuje do ošatiek, v ktorých kysne. Ošatky následne putujú do kysiarne, kde prebieha aj veľmi dôležité naparovanie.

Jozef Vabec pripomína, že cesto je živý organizmus, ktorý neustále pracuje. „Bez vlhkosti by chlieb vyzeral spľaslo a fádne. Po zhruba trištvrte hodine sa bochníky sádžu do horúcej pece a pečú sa asi trištvrte hodinu. Predtým ako chlieb putuje do pece sa potrie čistou vodou, rovnako ako keď sa dopečie. Pred krájaním a balením musí vychladnúť. Deje sa tak pod holým nebom na dvore pekárne. Horúce a čerstvé pecne sa tu „nadychujú“ a doslova pukajú do konečnej podoby. V zime, keď vonku mrzne, pukajú ešte hlasitejšie. V lete treba improvizovať a dopomôcť im ventilátormi, inak by sa nedali krájať.“

 

Máte radi chlieb od Vabca? Napíšte im odkaz v diskusii na Refresheri.

Takto zachytil bežný deň v pekárni Vabec náš fotograf.